ShevchenkoСофийският университет “Св. Климент Охридски”

и

Посолството на Украйна в Република България

 

 

организират конференция „Шевченково утро“

по случай 200-годишнината от рождението на

украинския поет и художник

Тарас Григорович Шевченко

 

 

 

Тарас Шевченко е роден на 9 март 1814 година в семейство на крепостни селяни в Черкаска област. Руски и украински интелигенти забелязват таланта му на художник и през 1938 година го откупват от крепостничеството и му даряват свободата. Тарас Шевченко започва да учи рисуване в Художествената академия в Санкт Петербург, а през 1840 година публикува стихосбирката си „Кобзар“, която му донася голяма популярност. Свободата му не трае дълго – през 1847 година заради участието му в Кирило-Методиевото братство е арестуван и изпратен за десет години на принудителна военна служба с изричната забрана да пише и да рисува. През 1858 година с разклатено здраве, но несломен, Тарас Шевченко се връща в Петербург, където умира на 10 март 1861 година. Погребват го в Санкт Петербург, но след 58 дни украинците получават разрешение да пренесат тялото му в Украйна. Великият Кобзар е препогребан близо до град Канив на брега на река Днепър.

 

Отбелязването на годишнината от рождението на украинския поет и художник Тарас Шевченко има дълбоки корени в България. Още през 1914 година в Софийския университет е проведена конференция по повод 100-годишнината от рождението на украинския творец със заглавие „Шевченково утро“. В нея участват Иван Шишманов, Стилиян Чилингиров и други български учени и културни дейци. Оттогава до ден-днешен българската общественост и Софийският университет отбелязват годишнината от рождението на Т. Г. Шевченко с различни културни и научни мероприятия.

 

Тази година, на 19 и 20 март, 100 години след първото “Шевченково утро”, в Новата конферентна зала в Ректората от 10 часа ще се проведе Международната научна конференция „Шевченково утро“. Следваща добрите традиции, заложени от нашите академични предшественици и общественици, тя ще бъде открита тържествено от проф. дин. Иван Илчев, ректор на Софийския университет, и Н. Пр. Посланика на Украйна в Република България Микола Балтажи. При откриването ще бъдат връчени наградите на победителите от проведения студентски конкурс за превод на украинска литература, а на 20 март 2014 от 10 часа ще бъде представен документалният филм за украинския поет „Моят Шевченко“ (продукция на украинската телевизия „1+1“), преведен от студентите-украинисти, V курс.

 

 

Програма на конференцията