Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”,

 и издателство „Алтера”

Ви канят на представянето на трилогията:

 ЛИЦЕТО ТИ УТРЕ

от

Хавиер Мариас

15 май, сряда, 18:30 ч., театрална зала на СУ

 

MARIAS

 

 

С участието на:

Доц. Людмила Илиева-Сивкова (превод от испански)

Георги Илиев (редактор)

Маргита Гошева (актриса)

 

Хавиер Мариас е една от безспорните звезди на съвременната испаноезична литература. Познат е на българската публика с романите си „Всички души” и „Сърце тъй бяло”. Трилогията „Лицето ти утре" се смята от критиката и от самия писател за най-значимото му произведение. Романът печели наградата за проза Саламбо през 2003.

В „Лицето ти утре" Мариас  ни въвежда в мрачния свят на шпионажа и политическия хайлайф. На микрониво трилогията проследява живота на интелектуалеца Жак Деса, вербуван за свръхсекретна група, част от британското разузнаване. На макрониво това е роман за идеологическите парадокси на 20. век – фашизма, Студената война, 11-ти септември... Към всичко това се добавят смразяващи кръвта разкази за ужасите на Испанската гражданска война и Втората световна война, психологически отклонения, посветени на любовта и нейната загуба, изящни писателски бележки върху Сервантес, Толкин, Лорънс Даръл.

Писателят и детективът имат сходни професии. Те разгадават културата на другия и се опитват да провидят какви ще са лицата ни утре.

 

Трилогията включва романите:

„Лицето ти утре I. Треска и копие”

„Лицето ти утре II. Танц и сън”

„Лицето ти утре III. Отрова и сянка, и сбогуване”