poster IL SUКултурният център на СУ „Св. Климент Охридски”

и

ИК Жанет 45

 

ви канят на премиерата на:

НИЕ СПОРЕД МАНСАРДАТА

 

стихосбирка на

Иван Ланджев

 

7 май 2014 г., 19.00 часа

Театрална зала на СУ, Ректорат

 

С участието на:

 Иван Теофилов (редактор на книгата)

 проф. Людмил Димитров

 

 

Поезията на Иван Ланджев е странна симбиоза от вглъбен и в същото време интензивен езиков порив. Това напрегнато съсредоточаване в собствения си свят, това раздвижване на текстовете от безброй препратки с внушението за един по-разширен културен контекст на критическа изповедност. И превръщането им във въздействащи полифонични композиции, във впечатляващи монтажи от интимни мотиви, универсални теми, преживелици, състояния, жестове. И оправданието на целия този  мисловен поток, позовавайки се на особеностите на времето с неговия информационен взрив. С триумфа на абсурда  и възможността за  издигане над абсурда  чрез художественото му опознаване. Поезия, която трябва да се чете търпеливо, без пропуски, защото в нея, читателю, вибрират и твоите медитативни терзания. Една поезия със сериозно и достойно бъдеще.

 

Иван Теофилов

 

 

Иван Ланджев (1986) е бакалавър по философия и магистър по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по руска класическа литература (ХІХ век).

 

Победител е в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2009), първата му стихосбирка „По вина на Боби Фишер“ (2010) печели Националната награда за дебют „Южна пролет“ и е номинирана за наградата „Иван Николов“.

 

Негови стихотворения са публикувани в повечето водещи списания и вестници в България, както и в чуждестранни издания, превеждани са на английски, немски, испански, словенски, хърватски, словашки. Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария. Превежда от и на английски. Работи като сценарист.

 

http://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=http%3A%2F%2Feepurl.com%2FTr5Oj