noshtБритански съвет, Катедра „Англицистика и американистика“ и

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”

ви канят на:

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА

 

14 май (сряда) 2014 г.

от 18.00 – до 21.00 часа

Галерия „Васка Емануилова“, бул. „Янко Сакъзов“ 15

 

 

Книга: „Изкуството е навик“

Автор: Алан Бенет

Чете: Ангелина Славова

 

 

 

 

21.30 ч. – теглене на томбола

Столичен куклен театър, база „Салон Янко Сакъзов“

 

В България събитието „Нощ на литературата” се организира за трета поредна година в рамките на усилията за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности. В инициативата участват редица чуждестранни културни институции.

 

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т.нар. „гнезда”, като карта и информация за местоположението ще може да намерите в разпространяваната за целта брошура. Всеки слушател ще има възможност да събира печати от „читателските гнезда”. След това в 21.30 ч. В Столичен куклен театър, база Салон Я. Сакъзов ще могат в томбола да участват всички получили поне пет печата. Изтеглените победители ще получат за награда една от четените книги.

 

„Изкуството е навик“ от Алан Бенет

в превод на Аглика Маркова, Петрушка Томова

 

Бенджамин Бритън, който с новата си опера „Смърт във Венеция” плава в опасно бурни води, търси съвет от своя бивш съратник и приятел, поета У. Х. Одън. Въображаемата им среща – първата след двадесет и пет години, става предмет на обсъждане и дори на намеса на други хора, включително бъдещия им биограф Хъмфри Карпентър и един младеж от местната автобусна станция. Героите размишляват върху остаряването, творчеството, вдъхновението; и върху това струва ли си човек да продължава, когато всички страсти са угаснали. Разсъждения на хора, за които изкуството е начин на живот.

Алан Бенет е сред водещите британски автор. Според доста литературни специалисти в момента той е най-големият жив британски писател.

 

Какво се случва в Нощта на литературата по света и у нас може да научите тук:

http://www.literaturenights.eu/2014/