politicheskoto

 

Културният център на СУ

Ви кани на

 

КАК ДА ГОВОРИМ ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО СЛЕД ЗАКРИВАНЕТО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРАВА НА ВЪЗВИШЕНОТО?

 

Разговор върху книгите

„Похищението на България“ на Ани Илков (2014)

„Бакърена фабрика“ на Владимир Сабоурин (2015)

 

26 май, 18:00 ч., Нова конферентна зала, Ректорат на СУ

 

С участието на:

Ани Илков

Владимир Сабоурин

Александър Кьосев

Кирил Василев

Венцислав Арнаудов

 

Сърцето на политическата публицистика на Ани Илков е утопично и радикално: той говори за българската политическа действителност чрез език, който най-малко бихме очаквали – езика на възвишеното. И чрез него мери мизерността на родния преход с най-високата възможна мяра, без да спестява нищо за „помътняването на живота“, за бездарието и комплексарството при превръщането на българските политически мечти в чалга-действителност.  

 

Подобна е и поезията на Владимир Сабоурин, шокираща и радикална. В нея има „енергетика на еротическото“, но едновременно политическа и теологическа мощ (Ани Илков). Провокативният й, понякога скандално обсценен, език е утопичен инструмент – зад него има други, високи търсения. Също като текстовете на Илков, стихотворенията на Сабоурин поставят въпрос: какво става с нас, какво става с мисълта, с чувствата и дори с думите ни, когато не сме готови да направим нито един компромис.  

 

Съкровеното желание и на двамата автори е ботевско: ни повече и ни по-малко от това да изкарат българите „от Розовата долина на овчедушната глупост“. Те не се интересуват от политиката като „изкуство на възможното“, а мислят за нея като поети, т.е. невъзможно – развълнувани са от това кой би могъл да завърши българският епико-политически роман (не вулгарното четиво, с което вече свикваме) според собствената му висока копнежна мяра.

 

Културен център

http://www.culturecenter-su.org/