Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:” и

Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“

Ви канят на:

 

moderno-vazr

 

 

Модерно възраждане: хиперпотенциалът на една нация

 

Публична лекция на Йордан Камджалов

/Събитието се реализира в рамките на Платформа „Наука и Изкуство”/

 

3 юни 2015 год., сряда, 19.00 часа, Аула, Ректорат на СУ

 

Как става първият българин приет да учи дирижиране в една от най-престижните музикални академии в света – Берлинската? Как едва на 34-годишна възраст е покорил световните сцени? Как е избран за Генерален музикален директор в чужда държава? Как НАСА кръщава астероид на негово име?

 

На предстоящата сбирка в рамките на платформа „Наука и изкуство“ Йордан Камджалов ще говори за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията. За близките си срещи и приятелствата със световните величия в класическата музика и за дълбоката вяра в потенциала на човека, която получава своя израз в новия му концептуален проект Музикална лаборатория за човека. За преклонението пред силата на българския дух, намиращо изява в различни инициативи. За творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

 

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Национален Център за Суперкомпютърни приложения и ЦЕРН, работят върху създаването на платформа „Наука и Изкуство” в България. Целта е изграждане на методология, обединяваща изследванията, провеждани на атомно и молекулярно ниво, в симбиоза с неврология, психология, музикално, танцово, театрално и визуално изкуство. Заедно по този проект работят учени (физици, химици, биолози, медици и др.) и хора на изкуството (артисти, балетисти, композитори, художници). Идеята е да се изработи единна платформа, която по атрактивен начин, чрез включване на сетивни възприятия и активно участие на зрителите в познавателния процес, да породи интерес към съвременните наука, технологии и изкуство.

 

В рамките на тази обща програма през ноември 2014 г. беше основан клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“. Основна задача на този клуб е да организира лекции, семинари и дискусии, на които хората на науката и изкуството да се срещат, за да се научат да говорят заедно, да се опознават и обединяват около една кауза. Целта е да се направят първите стъпки по пътя на обединението на науката и изкуството в едно цяло, такива, каквито винаги са били.

 

Re: naissance/ Изкуство и Наука в България

https://www.facebook.com/pages/Re-naissance-Изкуство-и-Наука-в-България/589729344485944