Полски институт София

 

plakat-lit-vestnikКаним Ви на дискусия “Мястото на литературата в съвременното полско общество” и представяне на специалния двоен брой на “Литературен вестник”, изцяло посветен на съвременната полска литература.

В дискусията участват литературоведи и преводачи на полска литература на български език: проф. Амелия Личева, проф. Калина Бахнева, Вера Деянова, Милена Милева, Радостина Петрова и други.

 

9 май, понеделник, 18.00 ч.
Литературен клуб “Перото”, НДК, пл. “България” № 1, вход свободен


Настоящият брой на “Литературен вестник” излиза с подкрепата на Полския институт в София и целта му е да представи важни тенденции и имена в съвременната полска литература. В това отношение вестникът има богата традиция. По страниците му в годините своите български дебюти направиха Чеслав Милош и Збигнев Херберт, Вислава Шимборска и Ева Липска, Анджей Сташук и Мариуш Шчигел, Олга Токарчук и Михал Марковски, Магдалена Тули и Дорота Масловска…

 

Новото, което този брой се опитва да добави, са някои непознати на българската публика имена като Кая Малановска и Тадеуш Домбровски, както и самопредставянията на автори, които тепърва ще се усвояват у нас, като Адам Загаевски и Януш Гловацки. Но най-вече желанието на броя е да очертае пътищата, по които върви полската литература, да покаже предпочитаните жанрове в нея, за да може пъзелът да се проясни и да се види мястото й в европейски, а и в световен контекст. Затова и по страниците става дума за автобиографичното и биографичното писане, за криминалната литература, за полския магически реализъм, за хоръра; за кратките прозаични форми с емблематични имена като Анджей Сташук и Марек Биенчик, както и за стиловете и имената в хуманитаристиката, разгледани от световно име като Ришард Нич.

Качеството на авторите, престижните световни отличия, на които са носители, преводите им на основни езици са доказателство както за величината на представяната литература, така и за грижите, които полската държава полага за популяризирането на своите автори. (Амелия Личева).


Литературен вестник