По случай Деня на украинския език на 9 ноември 2020 година от 9:00 ч. по Украинското национално радио традиционно ще прозвучи диктовка, символизираща националното единство на украинците.

Студентите украинисти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" за поредна година ще участват в тази международна инициатива. Виртуалната аудитория, в която ще слушат и пишат диктовката, се намира на следния интернет адрес:  https://join.skype.com/fUtGpw0gAKKg. Единственото изискване за участие е изключен микрофон. Всички желаещи да отбележат Деня на украинския език заедно с университетската украинистика, са добре дошли.

Тазгодишното провеждане на този своеобразен"флешмоб" е юбилейно - двадесето поред.

Диктовката обикновено се състои от около 100 - 120 думи. Тази година текстът е дело на украинския писател и издател Иван Малкович. Научният консултант на проекта е Лариса Масенко, а диктовката ще бъде прочетена от д.ф.н. проф. Римма Зюбина.

В рамките на 15 минути след прочитането на диктовката всеки желаещ може да изпрати своя опит на редакцията на Украинското национално радио на ел. адрес This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Приемат се само текстове, изписани на ръка или с Брайлов шрифт. Участниците, изпратили диктовка без нито една грешка, се обявяват в ефира на Украинското национално радио през декември и получават награда.