Първият български психологически роман носи женско име, написан е от жена и доскоро тънеше в забрава.

КИБЕА и проф. Милена Кирова ще представят непознатия роман „Зара. Страници из един дневник“ на неизвестната писателка Евгения Димитрова. Повече от век дели първото и сегашното, второ, издание на тази любопитна творба със странна съдба. Сюжетът обхваща петнадесет години от израстването на една интелигентна българка от средната класа преди Първата световна война. Фокусът е върху нейните любовни преживявания, но произведението е и портрет на българското общество отпреди едно столетие.

Защо художествен текст със статута на „първия психологически роман в историята на българската литература“ тъне в забрава цели сто и пет години? Коя е „изчезналата писателка“ Евгения Димитрова и защо името й е непознато, при все че е била смятана за най-добрата българска белетристка от началото на миналия век? Как ще посрещне днешният читател романа – образец на психологическото писане опреди столетие? И дали езикът ще е проблем за адекватното му възприемане?

На тези и други въпроси ще отговори проф. Кирова, която откри „Зара“ за съвременния български читател.

С публикуването на романа КИБЕА затваря поредното забравено досие от непознатата история на българската литература.

 

Представянето на романа „Зара. Дневници из един дневник“ ще се състои на 3 април от 17.30 часа в ресторант „Before and After“(къщата на Мара Белчева), ул. „Христо Белчев“ 12