ОГРОМЕН УСПЕХ НА СОФИЙСКАТА БОХЕМИСТИКА!

 

В петото издание на проведения в Прага Международен преводачески конкурс за чуждестранни студенти по чешки език, в конкуренция на 75 участници от 18 страни студентката от 4 курс Славянска филология (профил чешки език) Гергана Драгоева спечели първо място, а третокурсничката Пeпa Димитрова – почетна грамота! (https://www.facebook.com/events/1211227045875967/permalink/1215941578737847 )

 

Организатори на конкурса бяха Представителството на Генералната дирекция за преводи на Европейската комисия в Чешката република и Институтът за езикова и професионална подготовка при Карловия университет в Прага.

Конкурсът се проведе онлайн на 4-ти май 2020 г. В рамките на два часа участниците от целия свят трябваше да преведат от своя език на чешки език публицистичен текст на актуална тема, тази година изключително труден, със заглавие „Молдовски мем герои насърчават солидарността по време на кризата с COVID-19 с пародия на песен от Евровизия“. Проверката и класирането на преводите направи компетентно жури, съставено от опитни преводачи.

Резултатите от конкурса бяха обявени на 18-ти май в живо предаване по YouTube, включващо полезни лекции и уъркшоп (записа можете да намерите тук). Най-добрите млади преводачи ще получат и стойностни награди – книги на чешки език и четци за електронни книги.

Изключително много се радваме, че нашите студенти намират вдъхновение за работа и се справят успешно дори в сложната ситуация на днешното време. Пожелаваме им никога да не губят творческия си устрем!

 

Ева Коваржова

лектор по чешки език