Дни на украинското кино

 

 

08 ноември 2019 година

Дом на киното (София, ул. “Екзарх Йосиф” 37)

16.30 Тържествена церемония по откриването

17.00 „МИФ

документален филм

Украйна, 2018 год., 63 мин., възрастово ограничение 15+

Режисьори: Леонид Кантер, Иван Ясний

Музика: Евген Галперин, Роман Григорив, Илля Разумейко, Едуард Приступа

Филмът разказва историята за живота на Васил Слипак, оперен певец със световно име и неповторим глас. Васил е роден в Лвив, но учи и работи във Франция, където живее 19 години. Там той има всичко, което сме свикнали да наричаме „щастие“: известност, успешна кариера на световните оперни сцени, верни приятели и любов. Активно участва в „революцията на достойнството“, като организира демонстрации във Франция, а по-късно се присъединява към доброволческото движение и помага на Украйна. Васил решава да напусне сцената и кариерата си в Европа и да се присъедини към редиците на доброволците, когато в Родината му започва войната. По време на изпълнение на бойна задача, Васил „Миф“ Слипак загива от куршум на снайперист.

Във филма авторите комбинират два жанра: кино и концерт. Използвани са много архивни кадри, които показват героя в ежедневието и на сцената. Във филма се преплитат две сюжетни линии, които са толкова сходни, че забравяш къде е измислицата, а къде е реалността. Едната е историята на „Гелсомино в страната на лъжците“ от Джани Родари за момче, което имало неповторим глас и се борело с негодници; втората е историята на Васил, който жертва гласа си и живота си в борбата за Родината си, защото не можеше да замълчи.

 

 

9 ноември 2019 година

Културен център G8 (ул. "У. Гладстон", 8)

15.00 ЗАБРАНЕНИЯТ

Украйна, 2019, 105 мин

Режисьор: Роман Бровко

Продуцент: Артем Денисов

В ролите: Дмитро Ярошенко, Виталий Салий, Олег Маслеников, Евген Гладий, Карина Шереверова, Диана Розовлян.

1965 година. Младият поет Васил Стус не може да се примири с подтискането на националната идентичност на украинците в Съветския съюз и се бори с тоталитарната система. Той говори това, за което милионите мълчат. Въпреки постоянния натиск и заплахи, Стус не спира да се бори дори в затвора. Истинска история за непокорния поет, история за любов и предателство, за човешко достойнство и подлост.

 

Facebook: https://www.facebook.com/stusfilm/

YouTube: https://www.youtube.com/user/bhfilmsua/

 

9 ноември 2019 година

Културен център G8  (ул. "У. Гладстон", 8)

17.00 ТОЛОКА

Украйна, 2019, 114 мин.

Режисьор: Михайло Илленко

Сценарий: Михайло Илленко

Оператор: Олександър Кришталович

В ролите: Иванка Илленко, Дмитро Рибалевский, Дмитро Линартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергий Романюк, Костянтин Корецкий, Раиса Недашкивска.

 

В творческото наследство на украинския гений Тарас Шевченко има балада: „На тази Катерина къщата е на устои...”. В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва нейният любим.

Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма - дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго - Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от което е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къща от Катерина. Но Катерина упорито, като хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.

Не става въпрос само за изкуплението на Катерина, но и за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен „толока“.  Катерина организира цели дванадесет, за да върне разрушената Къща към Живота.

 

10 ноември 2019 год

Културен център G8  (ул. "У. Гладстон", 8)

15.00 ДИВО ПОЛЕ

Украйна, 2018, 120 мин.

Жанр: драма, екранизация, възрастово ограничение 16 +

Режисьор: Ярослав Лодигин

Сценарий: Наталия Ворожбит, Сергий Жадан

Продуцент: Володимир Яценко

В ролите: Олег Москаленко, Володимир Ямненко, Олексий Горбунов, Руслана Хазипова, Евген Муц, Георгий Поволоцкий, Роман Халаимов, Игор Портянко, Сергий Жадан

Главният герой пристига в родния си град в Източна Украйна, за да защити бизнеса на брат си от рекет. Филмът е екранизация на романа  „Ворошиловград“ на Сергий Жадан, който през 2014-та год получава швейцарска литературна награда на Фондацията „Ян Михалски“ и литературна награда на ВВС на Украйна за най-добър роман на десетилетието. Това е режисьорският дебют на Ярослав Лодигин в пълнометражен филм.

Заснемането на филма „Диво поле“ става през лятото на 2017 год в Старобилск (Луганска област) и в Киев. Като цяло работата по филма „Диво поле“ продължава 7 години.

 

10 ноември 2019 год

Културен център G8  (ул. "У. Гладстон", 8)

17.00 Алманах „Всичко започва в Киев“

„Всичко започва в Киев“ е сборник от късометражни филми - кратки разкази на различни теми и жанрове. Всяка лента на проекта разказва интересна човешка история, която се случва в сърцето на Европа, в невероятно красивият и харизматичен Киев.

„Ден за прошка“ (8:22)

Режисьор: Саша Кириенко

Сираче е изправено пред жестокостта на другите деца. Но единственото, за което той мечтае, е да отиде в църквата в деня за прошка и да поиска прошка за омразата си.

„Урок“ (3:01)

Режисьор: Михайло Илленко

Спонтанният акт на малко дете, което не иска да се раздели с баща си, разбива всички планове на семейството. Бащата решава да учи детето си, но изведнъж се оказва в ролята на ученик.

ЩУРА СВАТБА

Украйна, 2018 г., 90 мин

Режисьор: Влад Дикий

Продуцент: Юрий Горбунов, Ирина Костюк, Надия Коротушка.

Ко-продуцент: MOZGI Entertainment (Ирина Горова, Олексий Потапенко).

Музикален продуцент: Олексий Потапенко (Потап)

Оператор: Тим Аврамчук

Сценарий: Микола Куцик, Олексий Приходько

В ролите: Назар Заднипровский, Полина Василина, Джими Воха-Воха, Леся Самаева, Олександър Кобзар, Вира Кобзар, Инна Приходько, Арам Арзуманян, Олександър Бегма

Директорът на етнографския музей Василь Середюк, изпращайки дъщеря си Катя във Франция да следва, не е очаквал такъв обрат.  Когато месец преди това тя обявява, че се омъжва за френския лекар - кардиохирургът Франсуа,  лозунгът „Середюки е европейско семейство!“ се чу в целият район и то лично от Василь.

Каква му беше изненадата обаче, виждайки, че мечтаният европейски зет е афро-французин. Организирането на сватба, която да не се случи,  според него, е чудесна идея. Но когато на пътя си има истинска любов, не се знае дали такъв план може да бъде реализиран.

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=vZPBJW_9a94