uchastniciСтуденти от магистърската програма „Литературата – творческо писане” на Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски” взеха участие в организирания от курортен комплекс „Албена“ първи workshop по творческо писане.

Участниците бяха разделени на две групи по 10 човека. В едната група, ръководена от д-р Йордан Евтимов се събраха студенти от Нов български университет и Университета за национално и световно стопанство, а в другата студенти от СУ с ръководител доц. д-р Иван Иванов.

 

От 16 до 20 юли 2012 година младите автори имаха възможност да работят с едни от най-успелите и утвърдени писатели, преподаватели и журналисти у нас. Събитието включваше лекции и практически занятия по поетическо и публицистично писане, писане на сценарий, роман и разказ, и изпълнение на финална творческа задача. Лектори бяха поетите Владимир Левчев и Йордан Ефтимов, главните сценаристи на сериала „7 часа разлика” Милена Фучеджиева и Любен Дилов-син, дългогодишният главен редакор на сп. Playboy и настоящ на сп. Biograph Георги Неделчев, носителят на наградата ВИК Емил Андреев, авторката на 7 бестселъра Людмила Филипова, ръководителят на магистърската програма „Литературата – творческо писане” в СУ доц. д-р Иван Иванов.

 

mag programa

 

Представители на магистърската програма „Литературата – творческо писане” и доц. д-р Иван Иванов

 

Работилницата по творческо писане завърши с изпълнение на творческа задача на тема „Сподели лятото“. Участниците имаха възможност да избират да пишат в категориите поезия или проза, а критериите, по които ги оцениха, бяха интерпретация на идеята, оригиналност, работа по стила, композиция и структура, грамотност и чувство за хумор.

 

Първите 3 места заеха възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски”. Журито единодушно отличи на I място juriМарианна Георгиева с творбата “Simply Heaven”, второ място беше отредено за Валентина Маринова „Лято в дванайсет“ и трето за Светослава Койнова, която стана финалист с разказа си „Сподели лятото“.

 

Организаторите планират да поставят началото на ежегодна младежка програма, която да доведе до откриването на нови таланти в областта на творческото писане.

 
 Журито оценява финалната задача
 
 
                                                                                                                                                                                                            
 
pobediteli

 

Победителите (от ляво на дясно) Мариана Георгиева ( I ); Валентина Маринова ( II ); Светослава Койнова ( III )