concert

 

Унгарският културен институт „Балаши”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и

АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ

 

представят:

ЦИГУЛАРЯТ НА ДЯВОЛА

концерт на

ЛАЙКО ФЕЛИКС

 

в рамките на:

 „АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства”

 

28 май 2014, сряда

Аула на СУ, Ректорат

 

Вратите отварят в 20:30 часа

 

Начало на концерта:

точно в 21:00 часа

 

Вход свободен до запълване на залата!

 

Наричат Лайко Феликс (Lajkó Félix) „Цигуларя на дявола”, „Паганини от Войводина”, а напоследък и „Укротителя на коне”. Преди всичко той е самороден талант, който е стигнал до края, до алфата и омегата, където стиловете изчезват и остава само музиката. По какъвто и начин да свири (на цигулка, на цитра, само с уста или да шепне в микрофона) и независимо от източника (народна музика, класици, блус, джаз), Феликс филтрира през себе си и импровизирайки, свободно ни поднася чистата музика от отвъдния бряг. С цигулката си е омагьосал публиката на концерти в Токио, Амстердам, Берлин, Братислава, Прага, Будапеща, Брашов, Белград, Сараево, Любляна, Франкфурт, Лион, Бордо, Венеция, Верона, Единбург, Лондон, Талин, Виена, Ню Йорк.

  

За последните 20 години Феликс има издадени дузина авторски албуми, а колаборациите му на сцената и в студио включват имена от световна величина като: NoirDesir, BalanescuQuartet, Роби Лакатош, Михай Дреш, Борис Ковач, тувинския ансамбъл HuunHuurTu, оркестъра на Бобан Маркович, Беа Пая и др. В София Феликс пристига заедно с виолиста Антал Брашньо по специалната покана на Института „Балаши” (Будапеща), с посредничеството на д-р Ласло Бедеч (преводач, преподавател по унгарски език и литература в СУ), като концертът е част от серията на Програма „Христо Ботев” и Културния център на Софийския университет „Аларма Пън(к) Джаз: СУниверситетски арт-пространства”.

 

Лайко Феликс е познат на българската публика и като изпълнителя на главната мъжка роля във филма „Делта” (Унгария-Германия, 2008, реж. Корнел Мундруцо), многократно награждаван на редица международни кинофестивали, а премиерата му за България бе в рамките на София Филм Фест 2009 (разпространител: „Арт Фест”). Преди концерта на 28 май в София са предвидени и няколко специални прожекции на „Делта” в Дома на киното и EuroCinema, датите ще бъдат обявени допълнително.

 

 

За повече информация:

 

Културен център на СУ

http://culturecenter-su.org/?p=2942

 

Facebook Event

https://www.facebook.com/events/226963370835630/?notif_t=plan_user_joined

 

http://www.felixlajko.hu

http://www.balassiintezet.hu

https://www.facebook.com/alarmafest

http://bnr.bg