plakat-kontsert

 

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и

Бароково трио „АФЕТУОЗО”

 

представят:

 

ET MISERICORDIA TUA

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

ПРЕДИ ВЕЛИКДЕН

 

 

16 април 2014 г., 19.00 часа

Аулата на СУ, Ректорат

 

Вход свободен

 

 

 

 

 

Участват:

Христина Василева, сопран

Виолета Радомирска, мецосопран

Ивайло Донков, тенор

Димитър Маринкев, флейта

Борис Радилов, виолончело

Йосиф Герджиков, клавесин/пиано

 

В програмата:

Арии от „Матеус Пасион” и „Йоханес Пасион” от Й. С. Бах (1685–1750);

Откъси от химна „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези (1710-1725);

Арии от оратория „Месия” от Георг Ф. Хендел (1685–1759)

Арии и инструментални произведения от Волфганг А. Моцарт (1756-1791)    

 

По покана на Културния център на Софийския университет, солистите от Бароковия състав „Афетуозо” и техни колеги-музиканти с многобройни изяви по световните концертни сцени  се събират заедно в Страстната седмица преди Великден, за да изпълнят специално за софийската публика ораториална пасионна програма из произведенията на Бах, Хендел, Перголези и Моцарт.

 

Виолета Радомирска (мецосопран) пристига от Швейцария, Димитър Маринкев (барокова флейта) идва от Германия, Борис Радилов (виолончело) – от Скопие, а от България се присъединяват Христина Василева (сопран) и Ивайло Донков (тенор). Маестро Йосиф Герджиков (диригент и композитор, председател на Хенделовото общество в България) ще ръководи състава.

 

На 16 април, сряда, в тържествената аула на Университета ще прозвучат арии от „Йоханес Пасион” и „Матеус Пасион” от Бах, арии от оратория „Месия” от Хендел, части от „StabatMater” от Перголези, откъси от ораториални и инструментални творби от Моцарт.

 

♦ ♦ ♦ ♦

 

Бароково трио „Афетуозо” е българска музикална формация, в която участват авторитетни и обичани солисти на камерна и ораториална музика в страната. От 2009 г. досега „Афетуозо” реализира множество програми в София и страната, сред които: празничен концерт преди Рождество LettheBrightSeraphim; концерт с френска музика Открадната целувка, Френски културен институт; барокова музика Музика Антика в Музикален център „Борис Христов”; Хендел и Моцарт за влюбени, участия в Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”, гр. Кърджали; концертен цикъл Поезия и музика днес под патронажа на Американското посолство в България: Пауза в радостта – с поезията на Емили Дикинсън, Звукът на мрака – с поезията на Едгар Алън По и др.

 

/изображение на плаката: „Възкресение”, Пиеро дела Франческа (1416-1492)/