kanovИздателство „РИВА“ и Културният център на СУ
ви канят на литературната вечер:


ЛЮБОМИР КАНОВ НА 70 ГОДИНИ


19 ноември 2014 година, 19.00 часа
Театрална зала на СУ

 
Със специалното участието на: Ицко Финци


Участват още:
 проф. Божидар Кунчев
 проф. Николай Аретов
 доц.  Бойко Пенчев
 доц. Едвин Сугарев
 доц. Владимир Донев
 Тони Николов
 Лидия Кирилова
 Константин Бонев
 Юлиян Жилев
 д-р  Митко Новков – водещ

 
Любомир Канов (29 октомври 1944 г., Банкя) е психиатър и писател. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинската академия в София. Работи в психиатричните болници в Лом, Курило, Карлуково, Градския психиатричен диспансер в София. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за „опит за бягство“ и „подривна дейност срещу социалистическия строй“. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира през 1984 г.


Автор e на книгите „Човекът кукувица”, „Парейдолии”, „Ходисей”, „Между двете хемисфери”, „Вселената според Гуидо”, „Стрела от тръстика“, публикувани след 1989 г. Негови разкази са превеждани на английски, немски и чешки.


Известно време се занимава с производство на вино от наследствените си лозя, след като е възстановена собствеността върху земеделските земи след 1989 г. Неговата марка печели международни награди. Живее със семейството си и работи като психиатър в Ню Йорк.


* * *

На 19 ноември ще бъде представен и откъс от документалния филм за д-р Любомир Канов на режисьора Константин Бонев, Тривиум Филмс, Национален Филмов Център и Фондация “Комунитас”

 

Facebook Event

https://www.facebook.com/events/396079213883089