Общински културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов”,

misijata

 

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и

Галерия „Алма Матер”

  

представят:

МИСИЯТА

ДЕЧКО УЗУНОВ – АКВАРЕЛ И ФОТОИЗЛОЖБА

16 април – 8 май 2015 г.

 

Официално откриване:

16 април, четвъртък, 18.00 ч, фоайе пред Галерия „Алма Матер”

Северно крило, Ректорат на СУ

  

Изложбата е посветена на 50 години от избирането на Дечко Узунов за Председател на Съюза на българските художници, 70 години от избирането му за Ректор на Художествената академия и 116 години от рождението на художника.

 

В рамките на „Мисията” ще бъдат представени две изложби – документална фотоизложба за живота и дейността на Дечко Узунов, и самостоятелна експозиция от негови акварелни творби от периода между 60-те и 80-те години на ХХ век, в които са застъпени едни от любимите теми на изключителния художник – пейзажи, голо тяло и глави на моми. 

  

„Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов... Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции...“

проф. Аксиния Джурова

  

„Една от чертите на нашето изкуство, както и музиката, е международния му характер. Чрез него народите по-лесно постигат културно и духовно сближение.“     

Дечко Узунов, 1936 г.

 

 Дечко Узунов – професор, академик, Ректор на Художествената академия, Директор на Националната художествена галерия, Председател на Съюза на българските художници, Почетен член на чуждестранни академии, Почетен председател на AIAP /Международна асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на множество високи национални и международни отличия и награди. По своя мащаб творчеството му надхвърля националните ни граници, като през 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината (по повод 100 годишнината от рождението на художника), с което достойно отбелязва мястото на българския творец и заслугите му.

 

 

Събитието във Фейсбук

https://www.facebook.com/events/1559338600995703/