Представяне на книгата на доц. д-р Корнелия Славова "Американската драма на българска сцена: театърът като превод на култури"2am drama6 май 2015 г., 18.00 ч.
Заседателна зала 2, РекторатСъбитието се организира от катедра "Англицистика и американистика" на Факултета по класически и нови филологии и е част от програмата на традиционните Майски дни на културата на СУ.

 

Книгата е първото у нас цялостно изследване на присъствието на американската драма в българската култура от 30-те години до края на XX в. То проследява постановъчната история, сценичните трансформации и критическите интерпретации на най-значимите пиеси на Юджин 0’Нийл, Лилиан Хелман, Артър Милър, Тенеси Уилямс, Едуард Олби и други американски драматурзи, играни у нас.

 

Интердисциплинарната рамка представя театралното събитие като процес на междукултурен превод, който включва както превода от един език на друг, така и трансмисията на идеи, ценности, образи и театрални естетики и тяхното преосмисляне в специфичния български социокултурен контекст.