zaedno

 

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”
 Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”
 Клуб за  наука и изкуство „ЗаЕдно“
Ви канят на:
 
Как да променим образованието, вместо да го „реформираме” безкрайно?

Публична лекция на Явор Джонев
/Събитието се реализира в рамките на платформа „Наука и Изкуство”/
 

29 октомври 2015, четвъртък, 19.00 часа
Нова конферентна зала, Северно крило, Ректорат на СУ

 

На първата сбирка от серията „Наука и изкуство” този семестър Явор Джонев ще изнесе лекция на тема „Как да променим образованието, вместо да го „реформираме” безкрайно?”. Лекцията ще се фокусира върху основните принципи на системното мислене; начините за въздействие върху комплексни системи и тяхната ефикасност; въздействия за промяна на образователната система (парадигми, цели, организация, правила, потоци на информация, усилващи обратни връзки, балансиращи обратни връзки); стратегии за промяна.


Явор Джонев е съосновател на софтуерната компания „Сирма Груп“ и на Института за прогресивно образование. Той участва във внедряването на системата за учене на математика JUMP Math и работи за изграждане на нов модел на общностно училище в България.


Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Национален Център за Суперкомпютърни  приложения и ЦЕРН, работят върху създаването на платформа „Наука и Изкуство” в България. Целта е изграждане на методология, обединяваща изследванията, провеждани на атомно и молекулярно ниво, в симбиоза с неврология, психология, музикално, танцово, театрално и визуално изкуство. Заедно по този проект работят учени (физици, химици, биолози, медици и др.) и хора на изкуството (артисти, балетисти, композитори, художници). Идеята е да се изработи единна платформа, която по атрактивен начин, чрез включване на сетивни възприятия и активно участие на зрителите в познавателния процес, да породи интерес към съвременните наука, технологии и изкуство.


В рамките на тази обща програма през ноември 2014 г. беше основан клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“. Основена задача на този клуб е да организира лекции, семинари  и дискусии, на които хората на науката и изкуството да се срещат, за да се научат да говорят заедно, да се опознават и обединяват около една кауза.