Представяне на разширената дигитална научно-изследователска библиотека “Зограф“

 

ZogrView 09

 

 

На 11 май от 14 ч. в библиотека „Филологии” ще се състои представяне на третото разширение на Зографската електронна научно-изследователска библиотека. Ще бъдат представени новите попълнения в библиотеката – 6 дигитализирани ръкописа от манастира на св. Дионисий в Света Гора и 20 ръкописа от Троянския манастир.

 

Зографската електронна библиотека стартира през 2014 година с 286 копия на ръкописи от Зографската света обител, през 2016 г. сбирката наброява 614 електронни документа - присъединени са колекциите на Софийския университет: от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Ив. Дуйчев", сбирката на Централната университетска библиотека, от личната сбирка на патриарх Кирил Български, от Ватиканската апостолическа библиотека, от библиотеката в град Реймс (Франция), както и копия на ръкописи от колекциите на Националния исторически музей, Пловдивската Народна библиотека "Иван Вазов", Историческия музей "Акад. Йордан Иванов" - град Кюстендил, манастира Драгомирна (Румъния).

 

За трите години от своето съществуване Зографската електронна библиотека се утвърди като една уникална сбирка, с която Софийският университет се гордее. На изследователите се предоставят възможности за работа както с добре познати ръкописи от представените сбирки, така и с новооткрити ръкописи, които не са изследвани и описани.

 

Събитието се организира от Университетската библиотека и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 


Зографска електронна научно-изследователска библиотека