Онлайн представяне на „Поезия" от Францè Прешèрн

 

8 февруари е Ден на словенската култура и тази година решихме тъкмо на тази дата да отпразнуваме големия поет Францè Прешèрн, чиято поезия излиза за пръв път на български език.

Францè Прешèрн е знаков представител на европейския романтизъм и неизменна част от националната идентичност на Словения. Поетът има важен принос за жанровото разнообразие на направлението: въвежда сонетния венец – негова „запазена марка" в общославянския канон (доколкото такъв е възможен) и в славянската класика.

„Поезия" е единствената му стихосбирка, издадена приживе, и най-добрият му автопортрет. В нея проличават ерудицията, широтата на мисленето, сложният светоглед и цялостният психопрофил на автора, у когото надделяват способността искрено да обича както жените-музи, така и малцината си приятели, меланхоличната превъзбуда от разминаването между високи цели, пориви, творчески намерения и действителност, а също откритото дистанциране спрямо глупостта, претенциите и ограничеността на школаря / учения и властимащия, както и деликатната му самоироничност.

На 8 февруари в 19:00 ч. във фейсбук страницата на Colibri Books: https://www.facebook.com/ColibriBooks ще излъчим на живо представяне на един от най-значимите словенски писатели, чиито слова за пръв път „оживяват" на български в превода на Людмил Димитров, когото ще имаме честта да видим в ролята на модератор.

Заедно с него участие ще вземат литературният критик, историк и есеист проф. Светлозар Игов и актьорът Симеон Владов. Директно от Словения ще се включат професор Алойзия Зупан-Сосич и актьорът Блаж Сетникар. За превода ще ни помага Ева Шпрагер. Специален гост ще бъде и посланикът на Република Словения г-н Анжей Франгеш

Събитието е организирано съвместно с посолството на Словения.