Настоящата книга съдържа комплекс от изпитни варианти за чужденци и лица от български етнически общности в чужбина за получаване на степен на владеене на български език. Материалът е структуриран и разработен в научен и методологически план според изискванията на международни стандарти, практикувани в езикови центрове като Кеймбридж, Оксфорд, МГУ “М. В. Ломоносов” и др.

Изпитните задачи са разпределени в общоустановените нива за владеене на език: А1, А2, В1, В2, С1, С2.

Получаването на сертификати за съответната степен изисква наличието на следните езикови и комуникативни умения:

Основно или базисно – според Кеймбридж стандарт Key English Test (KET):            

  • А1 Възможност за разбиране и използване на познати ежедневни изрази и основни фрази, които служат за задоволяване на конкретни нужди. Може да представя себе си, да задава и да отговаря на въпроси относно други хора, като например къде живее, хора, които познава, и неща, които притежава. Умее да общува, използвайки елементарни изрази, при положение, че насрещната страна говори бавно и отчетливо и с готовност да окаже съдействие.
  • А2 Възможност за разбиране на изречения и често използвани изрази от най-съществено значение (като основна лична и семейна информация, пазаруване, ориентиране, работа). Умее да общува в изпълнението на прости и ежедневни задачи, които изискват елементарен и директен обмен на информация по познати и рутинни въпроси. Умее да описва с прости изрази елементи от своята биография, заобикалящата го/я среда и въпроси от най-съществено значение.

KET съответства на ниво А1 и А2 (Waystage) от Общата европейска езикова рамка и е показател за умения за писане и говорене, необходими при ежедневното общуване на начално ниво.

Среднонапреднало – според Кеймбридж стандарт Предварителен тест Preliminary English Test (PET):        

  • В1 Възможност за разбиране на основните идеи в нормално ясно изложение по познати теми, често срещани в работата, училището, свободното време и други. Притежава умение за разрешаване на ситуации, които може да възникнат при пътуване в район, където изучаваният език се говори. Може да съставя прост свързан текст по познати теми или теми от личен интерес. Умее да описва случки, събития, сънища, надежди, намерения, както и да дава кратки обяснения за мнения и планове.

PET съответства на ниво B1 (Threshold) от Общата европейска езикова рамка и е доказателство за владеене на езика на средно ниво.

Напреднало – според Кеймбридж стандарт Първи сертификат First Certificate in English (FCE):

  • В2 Притежава умения за разбиране на основните идеи на сложни текстове по конкретни и абстрактни теми, включително дискусии по професионални теми, по които лицето е специалист. Може да общува с лекота и спонтанност, което позволява общуването с носители на езика да бъде възможно без напрежение и от двете страни. Може да съставя ясен и подробен текст по различни теми, като обяснява собственото си мнение с посочване на предимствата и недостатъците на различните страни на проблема.

FCE съответства на ниво B2 (Vantage) от Общата европейска езикова рамка и се признава от много университети и бизнес компании като доказателство за ниво на владеене на езика над средното.  

Професионално – според Кеймбридж стандарт Сертификат за напреднали Certificate in Advanced English (CAE)  

  • С1 Притежава умения за разбиране на широк кръг от сложни и дълги текстове, както и за осъзнаване на вложения скрит смисъл. Може да се изразява гладко и спонтанно, без очевидно да търси подходящата дума. Умее да борави с езика гъвкаво и ефективно при общуването в обществена, научна и професионална среда. Може да съставя ясен, добре структуриран и подробен текст, отнасящ се до сложни теми и показващ съзнателно използване на езикови средства за организиране, свързване и изграждане на речта.

CAE съответства на ниво С1 (Effective Proficiency) от Общата европейска езикова рамка. Това е изпит на високо ниво, който оценява умения за свободно общуване на целевия език.

Професионално – според Кеймбридж стандарт Сертификат за владеене Certificate of Proficiency in English (CPE)

  • С2 Спокойно разбира всичко чуто или прочетено. Умее да обобщава информация, получена от различни устни и писмени източници, да участва и анализира спорове, както и да съставя презентации с яснота и последователност. Може да се изразява спонтанно, много гладко и точно, разграничавайки смислово контекстовите варианти в сложни ситуации.

CPE съответства на нивото C2 (Mastery) от Общата европейска езикова рамка и е най-високото ниво на изпитите по общ английски на Университета Кеймбридж.